Förmåga och oförmåga

Det är för generellt att påstå något om att en inte saknar kon för en båset är tomt, när det kommer till en du älskar. Funktionen pappa och vad han bar upp inom familjen är en sak – tomrummet som finns där nu är en annan sak. Det går aldrig att fylla.

Hela familjen var beroende av pappas förmåga att kunna svara med kunskap och handlingskraft inom ekonomi och ibland praktiska detaljer. När han långsamt började sättas ur spel och alzheimern tog över hans person uppkom många nya utmaningar för familjen. Inte minst för mamma.

Mamma hade visserligen kontroll över sitt bankkonto, men när det kom till att börja ta över ansvarat kring räkningar och tecknande av avtal var det en direkt svaghet som visades hos henne. Hon hade inte kunskapen som krävdes för att nå till den förmåga pappa hade inom ekonomi.

Hon började gå kvällskurser hos PRO, bland annat. Där lärde hons sig att betala räkningar via internetbanken. Även banken hjälpte henne med ny kunskap. Bit för bit började hon stärka sina svagheter, men uppförsbacken var brant och vi omkring mamma såg att det påverkade henne enormt.

Stressen. Depressionen och ångesten över att inte duga eller räcka till.

Jag är övertygad om att pappas insjuknande hade tagit mindre hårt på mamma om hon hade haft tid och ork att lära sig den funktion kring ekonomin och det praktiska som pappa hade – innan han försvann bort.

Nu blev pappas sjukdom en sorg, en chock och en omvälvning av hela hennes tillvaro. Påfrestningar som vem som helst skulle rubbas av.

Det är som när vattenglaset fylls tills dess att ytspänningen brister. Det är som när en cirkel med flera mindre cirklar inuti blir för många och några cirklar hamnar utanför. Det blir för mycket. Och personen knäcks.

Kanske behöver anhöriga till alzheimersjuka börja klara ut vilken funktion den sjuke hade i deras liv och se hur de själva kan lära sig funktionen – innan det är försent? Innan chocken är ett faktum och innan orken tagit slut.

Förmågan du har kanske är en annan persons oförmåga. Vi kompletterar varandra… tills vår bättre hälft försvinner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s