Fullt fokus

Jag kan sakna de mest märkliga små detaljerna med pappa ibland. I dag upptäckte jag att det var hans ansiktsuttryck som jag saknade, när han brukade koncentrera sig.

Har du funderat över dina vänners ansiktsuttryck eller små egenheter när de lägger ner fullt fokus på något särskilt? Pannorna som rynkas. Kråksparkarna runt ögonen som bildas när de kisar och då inte som när de ler. De spända läpparna och den fuktande tungan som löper över läpparna för att mildra en del av spänningen. Alla har små egenheter för sig. Alla har små ticks. Det hade även pappa.

När pappa sorterade frimärken, putsade på sin myntsamling eller dammade av oljemålningarna gjorde han det med fullt fokus på uppgiften. Hela hans väsen engagerades i varje liten rörelse och det skulle vara så precist att han skulle kunna spåra även den svepande missen.

Hans läppar spände och pannan rynkades. Glasögonen var delvis i vägen för detaljrikedomen i frimärkena. Genom att lyfta märke för märke snett ovanför höger öga och kontrollera tand för tand på den kunde pappa se om det fanns minsta fel på märket. Kunde det korrigeras, skulle det göras. Annars sorterades frimärket bort. Pappa ägnade några redliga 20 sekunder minst per märke, innan de valda hamnade i albumet.

Hans tålamod, fokuset och minspelet fascinerade mig. Pappas sneda rynka ovanför vänster ögonbryn är ett kvitto på hans ihärdiga arbete som filatelist. Hans skarvande amorbåge är något mer spända än de annars skulle ha varit om inte musklerna hade fått arbeta i sitt spännda läge där han kontrollerade tand för tand mot en måttenhet på kort.

Pappa fascinerade mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s