Lika delar lycka som olycka

Mamma låter inte längre så besvärad över pappas tillstånd som hon gjort förr, när jag pratar med henne i telefonen. I henne har acceptans rests och raserats gång på gång genom åren, alltmedan pappa har blivit sämre. Där minnena för pappa stegvis har plockats bort har mamma sett till att fånga upp dem, för att glädjas och återse de stunderna som definierade deras kärlek och liv.

Det blir lätt att Alzheimers sjukdom definierar den sjuke. Våra minnen låser sig vid vad som har hänt i närtid och där tar Alzheimers sjukdom allt större plats i våra medvetanden i takt med att den sjuke blir sämre och den sjuke – individen pappa – raderas bort i hopplöshet.

Sjukdomen är långdragen och är en smärtsam påminnelse om hur absolut tiden ändå är. Vi upplever tiden olika, men den är lika lång och lika kort i absoluta termer. En sekund är en sekund. När sjukdomen nått en platå kan de bra stunderna kännas kortare än de lika korta mest smärtsamma stunderna med sjukdomen. Det är lustigt hur våra sinnen fungerar, egentligen. Det kan lätt bli fokus på det negativa även fast det negativa kan ha fått lika stor plats som det positiva.

I mina rader ska pappas sjukdom inte få definiera honom. Alzheimer ska inte äga min far. Sjukdomen ska finnas där ihop med resten av hans livspussel. Bit för bit läggs med största omsorg och respekt för pappa och där finns lika delar lycka som olycka – glädje som sorg.

Där väger alla minnen av pappa lika tungt och samtidigt lika lätt för mig att bära på.

Det är kanske det här som menas när jag hör människor säga: ”Jag känner av hans närvaro”; alltså när minnet av en frånvarande person är så stark att det blir som en känsla av dennes direkta närvaro och eftersom personen inte finns där kommer saknaden nog aldrig heller att försvinna.

Personen blir som en fantom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s