Hjärna för livet – i tro och vet(en)skap

När jag ser pappa och andra sjuka i någon demenssjukdom blir det så uppenbart att personligheten styrs av hjärnan. Varje frasering av din personlighet avgörs av kopplingarna mellan synappserna och dammarna däremellan. Varje drag av vad som beskriver dig bäst sker när du agerar på invanda mönster eller utmanas av nya erfarenheter i kemiska reaktioner som styrs från vår hjärna.

Metaforer som ”att känna med hjärtat” eller ”att lita på magkänslan” har gjort oss människor till levande allegorier – för att ge våra fysiska reaktioner på kärlek, smärta, sorg och oro en meningsfull inramning. En känsla av förståelse för vilka kemiska reaktioner som våra fantastiska hjärnor skapar.

Det kan bli en kris för den troende eller spirituelle i mötet med sjukvården i skoven av alzheimers sjukdom. De medicinska termerna och medicineringen i sig gör oss påminda om den kraft som står utanför det metafysiska. Kraften som ger oss mer tid med den anhörige och mer tid att känna av vad som är på gång. Det är svårt att frånse hjärnans betydelse för vårt eget känsloliv, när vi möter en sjuk i demens – helt klart.

Samtidigt vill jag inte förringa den tröst som jag också ser anhöriga möta i sin trosuppfattning, för det går emot min egen uppfostran att göra. Det går emot den kärlek och empati jag känner för andra i samma situation som jag själv är i.

I varje bön och rop om hjälp i förtvivlan skingras också känslan av hopplöshet och utsatthet för ett tag. Där skänker vetskapen om oförstånd ett lugn och ger därigenom förstånd att uthärda vad som inte går att göra något åt. Där läkarvården bringar reda i vår fantastiska kropp bringar tron en typ av reda i vårt förhållningssätt till kroppen. Därigenom är de oskiljaktiga och krisen, som jag talade om tidigare, stillar sig.

Vad du än tror på och vem du än är… tro på din förmåga att acceptera demenssjukdomen, ta emot hjälpen från sjukvården och var övertygad om att det bästa möjliga finns inom räckhåll; vart än det bästa kan tänkas komma ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s